Valkohäntäpeura
Odocoileus virgianus
Valkohäntäpeuran kaataja ja elämänsä trofee
Valkohäntäpeura tuotiin kahdessa ryhmässä Suomeen Minnesotasta 1930 ja -40 luvulla, tämänhetkiset vuotuiset saalismäärät hipovat 25.000 yksilöä, eli voidaan hyvällä syyllä todeta valkohäntäpeuran kotiutuneen hyvin maahamme. Vaikka valkohäntäpeura on hyvin sopeutunut talvisiin olosuhteisiin, on se Suomessa elinalueensa pohjoisrajalla ja on pitkälti riippuvainen ruokintapaikkojen tuomasta lisäravinnosta.
Euroopan maista Suomi on ainoa jossa valkohäntäpeura esiintyy villinä metsästyksen kestävänä kantana, joten meidän tulee kaikin keinoin ylläpitää ja vahvistaa tämän hienon riistaeläimen kantaa.
Riistanhoito
Kuten jo todettua valkohäntäpeura on vahvasti riippuvainen riistanruokintapaikoista ja riistapelloista. Lisäksi viime vuosina voimakkaasti kasvanut ilveskanta aiheuttaa omat ongelmansa valkohäntäpeurakannan ylläpitämisessä, tästä johtuen myönnetyt ilvesluvat tulee peura alueilla käyttää tehokkaasti.
Ilolla voidaan todeta, viime vuosina Suomeenkin enenevässä määrin vakiintunut käytäntö säästää kasvuikäisiä pukkeja lisää ja kasvattaa suurempien valkohäntäpeurapukkien määrää.
Valkohäntäpeuran ajometsästys
Valkohäntäpeuran ajometsästyksen suurin viehätys lienee mahdollisuus toteuttaa jahti kooltaan hyvin hallittavissa olevilla alueilla. Ajot eivät ole pitkiä mutta hyvällä alueella tapahtumia riittää sitäkin enemmän. Heti jahtipäivän aluksi tapahtuvan käskynjaon jälkeen siirrytään ennalta valmistelluille passipaikoille, kaikkien ollessa paikallaan ajomiehet ja koirat aloittavat päivän työnsä ja useimmiten ajo pärähtääkin heti käyntiin. Jahdissa käytetään koirina mäyräkoiria, jolloin valkohäntäpeurat eivät ajossa liiku parasta mahdollista vauhtiaan, vaan liikuskelevat ajoalueella tarjoten runsaasti ampumatilanteita joista tarkka kaatolaukaus voidaan suorittaa.
Mielenkiintoisen ja vauhdikkaan jahtipäivän kruunaa päivän päätteeksi pidettävä riistaparaati, jossa päivän kulkua käydään läpi ja palkitaan kaatolaukauksissaan onnistuneita metsästäjiä!
- Metsästyksen fyysisyys: 2/5
- Ase: Kivääri, 6,5 - 9,3 mm
- Erityisvarusteet: Lämmin huomiovärinen vaatetus